Villa Den Bosch

Villa Den Bosch

In Den Bosch we were given the opportunity to make a design based on a freestanding house from 1938 on a plot of approximately 900 m2. This property is situated on the south side of this characteristic city at the height of the river De Dommel. From the outside the house seems simple in its appearance, with a spacious garden on the north. On the inside a house with a spacious floor area spread over several smaller rooms.

The wish of our client was to give the house a more direct connection into the deep garden, on which several activities would merge better. The house has been given a transparent extension and there is also a swimming pool with guesthouse. In our design, the house has been stripped of its closed structure on the ground floor, but each part still has its own clear space. Thanks to the open connection, the family has much more interaction and there is a place for every activity. Whether this involves cooking and dining with friends or being able to separate from the rest by reading a good book in the seating area.

We also adjusted the house on the street side to give this 1930s house a stronger character and to give it a better connection with the other houses in the area.

Jaar: 2019
Locatie Den Bosch
Opdrachtgever: Privé
Fase: Ontwerp

Read more

House Molenkolk

For our clients we were able to make a design with a detached house as startingpoint, which was build in 1995. This house is strong by its simplicity, but the appearance of the exterior is very outdated and the inside space is too small for our clients. To expand this house, we first focussed on the direct surroundings and the possible qualities of this.
By analysing the house, we were able to see how we could change the house without going over the budget.

In dialogue with the client, we were able to make a big pond on the west side of the house, so we could create a direct connection from inside to outside. Because this house has a central position on the plot, it would be a pity to only improve one side of the house. We therefor searched for a 360 degrees improvement, where the spatial experience will be enlarged. That is why we have designed the inside of the house with as many open connections as possible. Cooking, eating and relaxing will have their own space on the ground floor. By moving through these areas, the view to the outside changes as well. In the middle of the house there will be a staircase to reach the first floor and to create enough storage space.

The material used for this house is chosen to connect with the client, the direct environment and respect to the existing house.

 

Year: 2018
Location: Boskoop
Client: Private
Phase: Design

Read more

Livings Willemstad

In the Netherlands, several fortified towns are well kept throughout the last centuries with a very high monumental value. Willemstad is one of them with a rich history for its trading over water and as a strategic defence fortress of ‘Willem van Oranje’. It is unique to create not one, but even two new homes for just one family within this fortress.

As a reference to our design for both houses, we have used the shape of the building type ‘schaapskooi’. This type comes back in several places within the east side of the fortress as an independent building. A shape which is characterized by its simplicity and recognition as archetype living.
We have chosen to align the two houses, called ‘Hofwoning’ and ‘de keel’ with the nearby ‘Affuitloods’.

Spatial, but compact, was the starting point for the development of both living concepts. Although it concerns a large plot, the urban conditions have been set up in such a way that it remains a green garden within the fortress. The final concept for ‘Hofwoning’ is a combination of two volumes processed in each other. A walk through the living gives a diverse experience of spaciousness. The bedroom has a reduced version of the main shape as a volume for a feeling of intimacy and security. In the other rooms, such as the living room, the main shape is clearly visible with a high ceiling.
Because of the second floor, there will be more then enough space for several bedrooms.
The concept for ‘de keel’ is also a volume into another volume, but bigger in design with multiple functions in the space which arise. ‘ Hofwoning’ was focused on security, while ‘ de Keel’ is connected with all spaces. This creates very interesting dynamics within the house with a lot of possibilities for the young family.

The richness of brickwork in the fortified town gave us the motivation to give the new building its character. And since we added two new houses to this city, we also wanted to relate to the difference in time.
This is done by working with slick hand shape bricks and natural stone roof slates. With this the houses got a more monolithic appearance, which we made porous from the inside for lots of daylight and connections with the immediate surroundings.

Year: 2016
Location: Willemstad
Client: Private
Phase: Designcompatition

Read more

Villa M

We designed two villa’s for a single family, which are aligned to the client’s wishes to fully develop his future dream home based on Vastu Shastra. An ancient, Indian sacred science within the architecture, which deals with energy flows, like Feng Shui. Vastu Shastra also deals with curves, wind directions, use of materials and the relations between the different program components.

The design holds a great diversity of program components, which offer a home for the client’s busy lifestyle and that of his family. A place where living, sleeping and relaxing, renegades in a logical way.

In order to get the desired program on the plot in the town of Zoetermeer, two spacious villas have been created. Both are in tune with their architecture and have a good visual connection. Both villas also have their own identity and program.
Due to the location we especially have focussed ourselves on creating privacy between the users and houses next to it. Also we wanted to create an open connection to the garden.

In its energy management and materialization, we looked at sustainable solutions by making it simple but efficient for comfortable living now and in the future.
On the outside we choose for hand-formed bricks, stucco and continuous balconies. By doing this we increased the horizontality and the connection between the front and back.

Year 2017
Location: Zoetermeer
Client: Private
Phase: Design

Read more

House Akerdijk

House Akerdijk

On the Akerdijk in Lijnden we have had the opportunity to develop a dyke house for a single family in a place where there is a lot of dynamism due to special views, a deep back garden and the level difference that is present because of the dyke.

By embracing the current adjacent buildings and conditions of this location, a form has emerged that radiates simplicity and focuses with two large projecting glass fronts on the water with the city of Amsterdam on the other side.

The black wooden ventilated façade in combination with a black metal roof ensures that the shape remains a whole and the large projecting windows with their reflection suit the house in an appropriate way. At the rear, the horizontality of the broad ground floor is emphasized by the large glass façade, which makes you directly part of the garden and makes the internal space feel even larger then it actually is.

The ground floor is built as a split level with an office and TV room on the dyke level and through a wide staircase you can reach the sitting area with the kitchen, where you have a view of the deep back garden with adjoining terrace.

On the first floor, the family has two kid's rooms, two bathrooms and a large master bedroom with a view over the dike. 

Year: 2019
Location: Lijnden
Client: Private
Phase: Build
Photographer: Luc Buthker

Read more

Concept Living Z

Contemporary living is a great concept that can be understood by everyone in their own way. Within our projects we are always looking for the correct alignment between contemporary and lifestyle. In other words, how can we adjust the living environment so that it matches perfectly with the lifestyle of our clients.

Where we often start from scratch, this project is developed within existing frameworks in which we have to rethink the excising ground floor. The clients asked us to look for possibilities for their new kitchen, dining table, more daylight and overall atmosphere to adjust this for the daily life of the family. Calmness, space and light were the most important elements to take a look at.

By looking at centimetre level, more space has been created for the kitchen area, so we have designed a kitchen in a playful way with more direct contact to the living area. Also it creates more space for daylight coming in.
The dining table is becoming more and more a social pillar on the ground floor, this is why the table got a central place in the area with a bench against the wall. The bench will be as close as possible to the wall, so this will not form an obstacle in the space. By creating a new glass façade in the back, the connection with the garden will be better and lets in more daylight in the living area as well. Colour and material is aligned as good as possible to the preferences of the client.

Year: 2017
Location: Zoetermeer
Client: Private
Phase: Design

Read more

Villa Benthuizen

For a young venturous family, we were able to design a house on a large plot in the heart of Benthuizen. The location is unique and very green, with an introvert character as an oasis surrounded by existing buildings and hidden from the public road.

Within this oasis, we wanted to develop a home that both focuses on the connection between daily life and the green garden around the villa, as the value of this location with respect to the surrounded residents. That is why we have designed the inside of the house with as many open connections as possible, and integrated the outside of the house in a green location by means of materials and shape.

The simplicity of the main shape of the house is strengthened with an extended shape, in which we have placed the entrance and the dining area. The roof continues and embraces the house as a veranda.

The material used for the main shape is thatch, which runs vertically down from the rooftop and looks like a warm blanket over the house. The second material we choose is black wood with an open ventilated structure. Both materials together provide a natural contrast and a perfect integration of the house in its context.

On the ground floor we created different spaces for different parts of the program, which make contact by open connections. Besides the main living area we created a separated TV/playroom to create space for the whole family without bothering each other. On the first floor there are multiple bedrooms and bathrooms, which are connected in the corridor with the living area downstairs via a staircase and a custom slide.

Year: 2017
Location: Benthuizen
Client: Private
Phase: Design

Read more

Out of the box

Out of the box

Villa Out of the box is situated on the edge of Zoetermeer, next to the Bentwoud Park. The design is a contemporary interpretation of the rural surroundings. Inspired by the local building typology, the villa closes itself off from the busy street, only to open itself up to the garden via several carefully designed terraces.

Read more

Livings Rijswijk Buiten

Livings Rijswijk Buiten

In the new district Rijswijk Buiten the city of Rijswijk offers a wide variety of residential opportunities. Thus in different parts of the new district there a number of plots available where customers can build their own single home with just a few limitations.

Read more

House K

House K

In Scheveningen, near the Dutch coast we were asked to completely redesign the ground floor of an old terraced house. Our clients were looking for possibilities to transform their dark and cramped house info a spacious open planed loft.

Read more

Ambts villa

Ambts villa

As mayor of Rotterdam it is a busy life when you are 24 hours a day the representative of a metropol and also have attention to your family.

Read more

Maas villa

Maas villa

Prosperity, Connection, Safety and Recreation are some words that are central to both the mayor of Rotterdam as the river Nieuwe Maas. A physical connection between these two drivers of the city is inevitable.

Read more

MinMax

MinMax

To attract people who actually want to leave the city and keep them here we should look first at what types of people they are and their needs. A study has shown that 22% of the people think the that a large space, contact with the environment, safety and views are the most importent.

Read more

Living on the edge

Living on the edge

This project is a private assignment for an entrepreneur from the city center, with the question; how could the family find peace on the edge of that same city? The site is located where the city and nature meet, and therefore has an obvious recognition that cannot be ignored.

Read more

Rietveld

Rietveld

Design of a new build house in the heart of a beautiful nature reserve.

Read more

Seevillen

Seevillen

The Seevillen project began as a project where the developer aimed at creating high quality living spaces on a unique location alongside the Neusiedler See, but eventually grew into much more than that.

Read more

Bath black and white

Bath black and white

Through a mix of 60% white and 40% black we created a composition which makes this bathroom spacious and light and in combination with the right products there is a strong connection made between all components.

Read more

Transformation cheese barn

Transformation cheese barn

This old cheese barn has done its job, but will be saved from demolition by giving it a new life with a new function.

Read more

House Z

House Z

Right from the beginning our clients had a clear picture in mind for there dreamhouse on the newly acquired piece of land; A sleek contemporary home with great views to the outdoors and plenty of daylight.

Read more

Arjen Reas grey weblogo