Seevillen

The Seevillen project began as a project where the developer aimed at creating high quality living spaces on a unique location alongside the Neusiedler See, but eventually grew into much more than that.

Dynamics
At the project site stood an abandoned building , which served as a serried hostel for young kids. This serried housing offers the ability to create maximum living space and take advantage of the magnificent view you have on this location. For AR, the challenge was to optimize this type of housing, and to connect the project with its immediate surroundings.

This site in Neusiedl am See is rather special by itself. Beyond that it seldom occurs that a new project is realized so close to the lake, it is also a location with a powerful dynamic context. Water recreation, contemporary architecture and a beautiful landscape with natural reed beds and views to the Austrian mountains alternate. AR has further incorporated these dynamical aspects into the design for project Seevillen, where multiple serried houses follow, like a ribbon, the contour of the site. Taking into account the privacy of future residents and the view to the environment, the second levels are detached in order to give the houses their own shape and let air and daylight go through.

Because the rustic orientated location focuses primarily on the adjacent reedbeds, it was an excellent opportunity to combine contemporary architecture with local rustic products. Project ‘Living on the edge ‘ is an example of the use of reeds in a contemporary way. The design of project ‘Seevillen’ goes even further and shows how the dynamics of the different volumes can be strengthened through the use of 3D thatching. Like the sails of a boat, the designed lines run through every thatched facade, so that even on the waterside a dynamic image arises with the normally flat reed surfaces.

Layout
Immediately after entering the site residents can park their cars on their own parking spaces. The main entrance is bright and spacious, when entering the residents have a direct view into the garden with its own boat dock for a sailboat or motorboat. Here one can find the wardrobe and the toilet, walk through to the living room with open kitchen, or go directly up via the stairs to the first floor. On the first floor a patio provides daylight to the corridor and bathroom and gives a view to the green roof. On both the water and the land the side bedrooms are positioned which use the magnificent views and position on the site each their own way.

Sales Seevillen 1-4 started, more info at www.segelhafen.at

 

Year: 2017
Location: Neusiedl am See, Austria
Client: Developer
Phase: Design

Arjen Reas Architecten - Seevillen
Arjen Reas Architecten - Seevillen
Arjen Reas Architecten - Seevillen
Arjen Reas Architecten - Seevillen
Arjen Reas Architecten - Seevillen
Arjen Reas Architecten - Seevillen
Arjen Reas Architecten - Seevillen
Arjen Reas Architecten - Seevillen
Arjen Reas Architecten - Seevillen
Arjen Reas Architecten - Seevillen
Arjen Reas Architecten - Seevillen
Arjen Reas Architecten - Seevillen
Arjen Reas Architecten - Seevillen

Arjen Reas grey weblogo