Living in order

Uit onderzoek blijkt dat steeds meer kinderen de diagnose ADHD krijgen toebedeeld. Hoewel deze stijging in de leeftijdsgroep van 6 tot 15 jaar per jaar bij meisjes 25% betreft en voor jongens 14%, ligt het aantal gevallen bij jongens nog altijd hoger.

Helende architectuur
Psychologische rapporten over healing design geven aan dat architectuur invloed heeft op ons welzijn. Dankzij onze zintuigen pikken we prikkels op met ons lichaam, waardoor de ervaring van een gebouw mee bepaalt hoe wij ons voelen. Een helende leefomgeving voor kinderen met extreme ADHD ontwerpen is een perfecte situatie om architectuur in te zetten als medicijn. Deze kinderen verblijven hier 24 uur per dag, 7 dagen in de week.

De leeftijdsgroep van kinderen tussen 6 tot 12 jaar is een doelgroep waarbij de kleinste prikkels uit de omgeving al invloed hebben op het gedrag. Door architectuur in te zetten als medicijn daalt het medicijngebruik van de patient en wordt het behandeltraject verkort.

Zintuigen
Als we architectuur als medicijn inzetten is het belangrijk dat we al onze zintuigen gebruiken om de nieuwe omgeving te ervaren. Zicht, geur, aanraking en gehoor zijn de instrumenten van ADHD kinderen waar zij hun omgeving mee ervaren. Dankzij recente studies naar een nieuwe zenuwverbinding is het nu bewezen dat licht en kleur wel degelijk invloed heeft op ons biologisch welzijn. Door de juiste combinatie te maken kan de biologische klok van een kind met ADHD gecorrigeerd worden en kan er een omgeving gecreëerd worden waarin een kind tot rust kan komen. Oranje, geel, blauw, bruin en groen zijn de toe te passen kleuren voor de verschillende ruimten en door daglicht om te zetten in deze kleuren ontstaan er continu variërende sferen. Zo raken de kinderen zich bewust van het dagritme.

Groen is als kleur erg belangrijk om toe te passen, maar vooral in de vorm van natuur. Groen om in te spelen, te beleven en puur om naar te kijken is essentieel voor deze instelling om rust te geven aan het kind. In een buitenstedelijke situatie kan het gebouw de aanwezige natuur gebruiken en omarmen, maar in een binnenstedelijke situatie moet het kunstmatig toegevoegd worden. Omdat het een gegeven is dat er meer kinderen met extreme ADHD uit de stad komen en het een grotere uitdaging is om een binnenstedelijk plan uit te werken is er gekozen om in de binnenstad van Rotterdam een locatie te kiezen om het plan verder uit te werken. Er is gekozen om op de Hofbogen de instelling te plaatsen vanwege de naastgelegen scholen, basis- en middelbaaronderwijs en het een prachtige historische locatie betreft met mooie zichtlijnen op de stad.

Filter
De instelling, welke uit 5 woongroepen en een gezinsgroep bestaat, werkt als een filter voor de gebruikers. Het stuurt in de mate van zicht op de omgeving en de hoeveelheid licht en geluid wat in het gebouw kan binnenvallen. Het filteren van deze prikkels geeft rust aan een ADHD’er.
De patio’s zijn zeer belangrijk in het ontwerp als bron van licht, kleur, geur en groen. In de patio’s moet ochtend- en avondlicht toe kunnen treden zowel in de zomer als winter. Bij de 1e laag is 4 meter voldoende en bij 2e moet hij 7 meter zijn om voldoende licht toe te laten treden.

Woongroep
De woongroepen zijn uiteindelijk zo geschakeld dat ze individueel herkenbaar zijn maar qua techniek kunnen functioneren als 1 gebouw. Deze herkenbaarheid komt de kinderen ten goede.
Door ze zo te schakelen en te vormen zijn ze vanaf een centraal punt te benaderen waardoor er weer interactie ontstaat tussen de groepen. Door de positie van de ingangen zijn er twee typen woongroepen nodig.
In beide typen komt men binnen via de overgang, een zone zonder verdere afleidingen, vanuit hier gaat men in vloeiende beweging door naar de woonkamer en via de gang uiteindelijk naar de slaapvleugels met 8 slaapkamers in totaal. Tussen de woonkamer en de slaapkamers bevind zich een groene patio welke door begroeiing direct zicht in de onderlinge ruimten blokkeert.

Slaapkamers
Door te kijken naar de ordeningsstructuur uit de natuur is er een principe bedacht voor de slaapkamer zodat deze doorgaand geschakeld kunnen worden en zowel ochtend- als avondlicht kunnen ontvangen. Iedere slaapkamer heeft de beschikking over eigen sanitaire voorzieningen en omdat de ADHD’er ook behoefte kan hebben aan totale afzondering heeft iedere kamer een aparte knusse ruimte gekregen om in te kruipen.
Door lamellen aan de buitenzijde te plaatsen wordt het ochtend- en avondlicht extra opgevangen met een versterkende oranje kleur op de avond kant t.b.v. rust en concentratie.

Materialen
Voor de gevelafwerking is gekozen voor gespoten koper op sandwichpanelen voor een mooi veranderd beeld door de jaren heen. Als dak is er gekozen voor een groendak welke met grassen en sedum word beplant.
Ook de Lignatuur vloerelementen worden behandeld met gespoten koper en een polyester gelcoat, welke het gebruik van de vloer zal accentueren.

 

Jaar: 2012
Locatie: Hofbogen, Rotterdam
Opdrachtgever: Project RAvB
Fase: Studie

Arjen Reas Architecten - Living In Order
Arjen Reas Architecten - Living In Order
Arjen Reas Architecten - Living In Order
Arjen Reas Architecten - Living In Order
Arjen Reas Architecten - Living In Order
Arjen Reas Architecten - Living In Order
Arjen Reas Architecten - Living In Order
Arjen Reas Architecten - Living In Order
Arjen Reas Architecten - Living In Order
Arjen Reas Architecten - Living In Order
Arjen Reas Architecten - Living In Order
Arjen Reas Architecten - Living In Order
Arjen Reas Architecten - Living In Order
Arjen Reas Architecten - Living In Order
Arjen Reas Architecten - Living In Order
Arjen Reas Architecten - Living In Order
Arjen Reas Architecten - Living In Order

AR2015